Alliancen skaber stærke lokale samfundsaktører

En ny evaluering fra Als Research konkluderer, at foreningsnetværket Alliancen udgør en effektiv model til at kapacitetsopbygge minoritetsetniske foreninger og skabe stærke lokale samfundsaktører.

Gennem netværksmøder, workshops og partnerskaber har Alliancen skabt grobund for et aktivt og engageret foreningsnetværk, der skaber stærke lokale samfundsaktører over hele landet. Det viser en ny evalueringen fra Als Research 

3. april 2025

Læs evaluering fra Als Research: Kapacitetsopbygning, aktivt medborgerskab og demokratisk deltagelse for minoritetsetniske foreninger i Danmark

Mange minoritetsetniske danskere står uden for det organiserede foreningsliv – og har svært ved at finde vejen ind. Det viser flere tal og rapporter. Men foreningsnetværket Alliancen har fundet en model, der virker.

Alliancen er et netværk bestående af 21 minoritetsetniske foreninger fra hele landet, fordelt på 10 kommuner.

De seneste tre år har netværket – med støtte fra Nordea-fonden – gennem faglig vidensdeling, samarbejde og sparring udviklet sig til et stærkt fællesskab, der har bidraget til, at de enkelte foreninger er blevet styrket og har opnået en højere grad af kapacitet.

Målet har været at understøtte foreningernes rolle som brobyggere til civilsamfundet og sikre, at flere minoritetsetniske borgere kan deltage aktivt i fællesskaber samt styrke medborgerskab.

Læs mere om Alliancen

Resultaterne fra projektet og de sidste tre års arbejde viser, at netværket har styrket foreningernes kompetencer markant. Det fremgår af slutevalueringen, der netop er udkommet, og som er udarbejdet af Als Research.

Her bliver det blandt andet fremhævet, at foreningerne står stærkere organisatorisk og i højere grad er blevet lokalt forankret, end de var for tre år siden. Foreningerne giver desuden udtryk for, at deres viden om medborgerskab og demokratisk deltagelse er øget, efter de er blevet en del af Alliancen. 

Netværket har derudover givet ny inspiration og konkrete redskaber til at skabe relevante aktiviteter for foreningernes målgrupper.

”Det er inspirerende at mødes med de andre foreninger og få idéer til, hvordan man selv kan udvikle sig,” hedder det blandt andet fra en af foreningerne i Alliancen.

 ”Vi inspirerer hinanden, og så er det motiverende at se, hvordan de andre foreninger lykkes med at lave aktiviteter, jeg aldrig selv ville have haft fantasi til at sætte i gang,” lyder det fra en anden.

Samlet set konkluderer evalueringen, at Alliancen og projektets aktiviteter udgør ”en model, som har vist sig effektiv til indfrielse af projektets overordnede formål om kapacitetsopbygning af minoritetsetniske foreninger.”

Og det glæder Mads Karenkewitsch Sørensen, der har været projektleder i Alliancen:

”Det er stærkt at se, hvor engagerede foreningerne er – både når vi er til netværksmøderne eller taler med dem løbende. De samarbejder på tværs af kommunerne, hjælper og inspirerer hinanden til at lave fede og vigtige aktiviteter for borgerne i deres lokalområder.”

Læs evalueringen fra Als Research

Kapacitetsopbygning, aktivt medborgerskab og demokratisk deltagelse for minoritetsetniske foreninger i Danmark

»Alliance-projektets aktiviteter udgør til sammen en model, som har vist sig effektiv til indfrielse af projektets overordnede formål om kapacitetsopbygning af minoritetsetniske foreninger.«

Et tydeligt udviklingspotentiale
Foreningerne er ikke færdige med at udvikle sig. Tværtimod. De efterspørger fortsat sparring, struktureret videndeling og har lyst til at udvikle fælles indsatser. Flere har allerede udtrykt ønske om at gå sammen om nye projekter, der adresserer konkrete samfundsudfordringer.

”Derfor arbejder vi videre med Alliancen, som et bæredygtigt netværk, der i endnu højere grad knytter an til lokale aktører og styrker foreningernes ejerskab,” siger Mads Karenkewitsch Sørensen.

Ifølge ham er målet, at Alliancen bliver en platform for fælles handling – båret af foreningerne og med langsigtet effekt i lokalsamfundene.

Også direktør i Diversity Works Sara Bech Jakobsen glæder sig over, hvordan Alliancen har udviklet sig og ser et stort potentiale for, hvordan netværket fortsat kan udvikle sig.

”Det er inspirerende at se, hvordan foreningerne bruger netværket til at løfte sig selv og hinanden. De har vist, at når de får de rette rammer og støtte, kan de skabe reelle forandringer lokalt og være en stemme i samfundsdebatten,” siger hun.

Som eksempel fremhæver Sara Bech Jakobsen sidste års Folkemøde, hvor Alliancens foreninger var afsted samlet sammen med repræsentanter fra Diversity Works.

Her engagerede de sig i debatter om ulighed i sundhed, frivillighed, statsborgerskab og beskæftigelse, ligesom flere foreningsrepræsentanter tog aktiv del i dialogen med folketingspolitikere, eksperter og andre frivillige.

”Det viser, at foreningerne tager ejerskab og byder ind med løsninger. Det er præcis den form for engagement, vi har brug for, hvis vi skal skabe et mere inkluderende og demokratisk samfund,” siger Sara Bech Jakobsen.


Kort om Alliancen

  • Netværket blev etableret i 2018 med fokus på at fremme sundhed blandt minoritetsetniske danskere.
  • Fra 2022-2025 har netværket haft fokus på kapacitetsopbygning og medborgerskab støttet af Nordea-fonden.
  • 21 medlemsforeninger fra hele landet fordelt over 10 kommuner.
  • Alliancen har afholdt 10 netværksmøder siden 2022 og samarbejdet omkring 25 lokale projekter.

    Læs mere om Alliancen