Vi er sammen om fællesskaberne

Alt for mange minoritetsetniske danskere står udenfor fællesskaberne. Det øger både ensomhed og generel mistrivsel. Derfor er fællesskaberne også DNA’et i Diversity Works

Centret i Blågårdsgade 4 er hjertet og livsnerven i Diversity Works. Her træder tusindvis af mennesker hvert år indenfor for at få hjælp og rådgivning, men også for at mødes over en kop te, lave mad, sy eller bare være sammen med andre i et trygt rum.

Fra morgen til aften på alle hverdage er Centret fyldt med mennesker og aktiviteter, der er båret af en håndfuld medarbejdere samt en stor gruppe af frivillige uden hvem, det hele slet ikke vil kunne lade sig gøre.

Her er sociale fællesskaber, læringsfællesskaber, lektiehjælp, familiecafé og ungecafé. Her er madklub, systue, sundhedstjek, computerkurser og mentorskaber. Og så er det her, at der tilbydes 1:1- socialrådgivning, juridisk- og økonomisk rådgivning samt jobrådgivning.

“Folk kommer her af mange forskellige årsager,” siger Sofie Theede, der er Centrets aktivitetsleder.

”Det kan være en enlig mor, derkommer med sit barn for at få hjælp i lektiecaféen, til en kvinder, som er så økonomisk presset, at hun er nervøs for at blive sat på gaden, og som derfor kommer for at søge råd i socialrådgivningen.”

Ifølge Sofie er den store diversitet i mennesker og i årsager, der fører dem ind i huset, essensen af det hele.

”Tanken bag Centret er at være et samlet sted, hvor man både kan få konkret hjælp og rådgivning, men hvor det samtidig er let at indgå og bidrage og være en del af et større fællesskab,” siger hun og henviser til Fællesskabsmålingen 2022, som forskningsinstituttet VIVE i samarbejde med TrygFonden og Mary Fonden står bag.

Målingen viser, at en stigende andel af den danske befolkning har udfordringer i hverdagen, som gør det svært for dem at deltage i samfundets fællesskaber. Og at næsten tre ud af ti i den gruppe, som er mest marginaliseret, har en anden etnisk baggrund end dansk.

”Vi har som aldrig før brug for fællesskaber, der er inkluderende. Fællesskaber, hvor vi oprigtigt føler os inddraget, set og hørt. Vi har alle sammen brug for at opleve, at vi er en del af noget større, og at vores stemmer er vigtige, og at der er nogen, der har brug for os,” siger Sofie.

”Når vi blander sociale tilbud og aktiviteter med socialrådgivning, juridisk rådgivning, lektiehjælp eller sundhedstjek hos en sygeplejerske, er det for at sikre, at alle har mulighed for både at bidrage og deltage og samtidig få konkret hjælp, når der er brug for det. Det er sådan, vi får alle med i fællesskaberne.”