Nyt bestyrelsesmedlem i Diversity Works vil styrke organisationens sundhedsindsats

Diversity Works har fået nyt bestyrelsesmedlem, der med sin ekspertise inden for sundhedsområdet vil bidrage til at styrke organisationens sundhedsindsats for minoritetsetniske danskere

November 2023

Charan Nelander, der til daglig er direktør i Komiteen for Sundhedsoplysning, bliver nyt bestyrelsesmedlem i Diversity Works.

”Jeg glæder mig til at være med til at gøre en forskel for de mennesker, der gør brug af Diversity Works’ mange aktiviteter og rådgivningstilbud,” siger Charan Nelander og nævner sit brede kendskab til hele sundhedsområdet, som en af de ting, han vil bringe med ind i bestyrelsesarbejdet.

”Sundhedsområdet hænger jo uløseligt sammen med uddannelses- og beskæftigelsesområdet, der alle er kerneindsatser i Diversity Works, så det er et af de steder, hvor jeg glæder mig til at kunne bidrage,” siger Charan Nelander.

LÆS OGSÅ: Vejen til sundhed er lang og kringlet

Arbejdet med at skabe social lighed og lige muligheder for minoritetsetniske danskere i udsatte livspositioner er en kompleks opgave, påpeger den garvede direktør og virksomhedsleder, men samtidig mener han, at der er en tendens til at gøre tingene mere komplicerede, end de er.

Som eksempel nævner Charan Nelander et projekt, som Komiteen for Sundhedsoplysning har stået bag i landets kommuner, hvor man har arbejdet med mestring af hverdagen for folk, der lider af kroniske sygdomme. En af de målgrupper, som var svære at få fat i, var mennesker med minoritetsetnisk baggrund, forklarer han.

”Men vi ved jo, at de er der. Og hvis man kigger i sygdomsstatistikkerne, så er det netop nogle af de borgere, der kæmper allermest med kroniske sygdomme, følgesygdomme og ensomhed,” siger Charan Nelander og påpeger, at løsningen var helt simpel.  

Ved at spørge ude i kommunerne, fandt de ud af, at der var noget omkring utryghed, der gjorde, at borgere med minoritetsetnisk baggrund ikke mødte op. Og så fandt de ud af at dørtrinnet til de kommunale sundhedscentre kan være uoverstigeligt for målgruppen.

”Så gjorde vi simpelthen bare det, at vi flyttede sundhedstilbuddet fra sundhedscentrene ud til beboerlokalerne i de almennyttige boligforeninger, siger Charan Nelander og tilføjer:

”Det blev en stor succes, der gjorde, at vi fik fat på en målgruppe, som vi aldrig havde været i forbindelse med før.”

LÆS OGSÅ: Foredrag: Forståelse og indsigt i sundhed og sygdom hos etniske minoriteter

Netop den tætte og daglige kontakt, hvor man møder udsatte borgere i øjenhøjde, mener Charan Nelander er en af Diversity Works’ styrker, når det kommer til at skabe lighed i sundhed for minoritetsetniske danskere. Men også når det kommer til organisationens andre fokusområder, herunder uddannelse, ensomhed og beskæftigelse.

”Det at I har en daglig og direkte kontakt med de borgere, som opsøger jer af egen fri vilje, betyder, at I kan agere meget mere i øjenhøjde med jeres brugere end for eksempel kommunen,” siger Charan Nelander.

Og så hænger det sammen med en anden tendens, som han generelt oplever alt for meget af, nemlig at folk, der ønsker at hjælpe andre, fortæller dem, hvad de skal gøre.

I stedet mener Charan Nelander, at man skal vende den om, så man får en dialog frem for en monolog:

”Det handler om at møde mennesker i øjenhøjde og spørge åbent: Hvis vi skal hjælpe dig, hvordan skal vi så gøre det?” siger han.

Ud over ekspertise og erfaringen inden for sundhedsområdet har Charan Nelander mange års erfaring som virksomhedsleder med blik for organisations- og forretningsudvikling, hvilket han naturligt vil tage med, når han sammen med resten af bestyrelsen skal sætte retningen for Diversity Works.

Charan Nelander erstatter Christian Sparrevohn, der siden 2020 har været næstformand i Diversity Works bestyrelse. Christian Sparrevohn er er medstifter og partner i The Footprint Firm og er for nylig tiltrådt som forperson i Rådet for Grøn Omstilling.

Diversity Works har været i en fantastisk udvikling gennem de sidste år, med relanceringen af sin positionering og en stadig mere facetteret indsats for minoritetsetniske borger, siger Christian Sparrevohn og fortsætter:

”Jeg har virkelig nydt samarbejdet med organisationen og den øvrige bestyrelse – og ønsker Charan Nelander held og lykke. Det er en stærk tilføjelse til bestyrelsen.”

Læs mere om Diversity Works’ sundhedsindsats